Center for Mental Robusthed
Workshop om compassion

Mere omsorg og forbundethed - mindre stress og udbrændthed

Få ny viden og lær konkrete metoder til at styrke compassion og trivsel

Fokus på compassion modvirker følelsesmæssigt belastning  

Hvordan kan vi blive bedre til at rumme ubehagelige følelser, svære situationer og vanskelige interaktioner med andre mennesker? 

Få indblik i Compassion og hvordan du aktivt kan bruge det til at agere konstruktivt og med forståelse, fremfor med frustration og irritabilitet.

Få greb om, hvordan meditation, refleksion og træning af compassion styrker trivsel og mindsker oplevet stress og følelsesmæssig belastning i arbejdet.

Compassion er en iboende kapacitet og en psykologisk færdighed. Compassion opstår helt naturligt i visse situationer, afhængig af relationen, men Compassion er også en bevist måde at agere på, som du kan vælge mere aktivt, hvis du har trænet det.

Compassion gør os mere robuste, når vi oplever stress, modgang eller svære ting, fordi vi bedre til at rumme vores følelser og agere mere kontrolleret og hensigtsmæssigt. Forskning viser, at træning i compassion styrker mental sundhed og trivsel, gør os mere rolige og imødekommende, hjælper os til at holde fokus og følelsesmæssig balance, samt mindsker oplevet følelsesmæssigt belastning. Det har betydning for vores måde at være sammen på, vores arbejdsglæde, og ikke mindst vores faglige kompetencer.

Der er god grund til at træne compassion. Mistrivsel og stress er er større og større problem i samfundet generelt og på de danske arbejdspladser. Øget fokus på præstation, hyppige organisatoriske forandringer, hastig teknologisk udvikling og følelsesmæssig belastning i arbejdet er medvirkende til, at stress-reaktioner bliver mere og mere almindelige i såvel offentlige som i private virksomheder. 

Stress og omsorgstræthed opstår som følge af langvarigt arbejde i et stressende arbejdsmiljø, eller mange belastende arbejdssituationer. En afgørende faktor ofte er høje følelsesmæssige krav i arbejdet. Ifølge NFA betyder følelsesmæssige krav i arbejdet, at ansatte må vise empati og engagere sig følelsesmæssigt i de mennesker, som de kommer i kontakt med på arbejdet. Det kan være kontakten til fx klienter, kunder og patienter, der stiller høje krav til medarbejdernes indlevelsesevne, eller det kan være evnen til at rumme andres følelser og håndtere egne følelser. Forskning viser, at der er sammenhæng mellem høje følelsesmæssige krav på arbejdspladsen og øget risiko for langtidssygefravær, psykiske lidelser og depression.

Træning af compassion er relevant for alle, der ønsker mere fokus og nærhed i relationer til andre mennesker, mindre følelsesmæssig belastning af vanskelige relationer og situationer, og mindre stress i arbejdslivet.

eva hertz meditation mindre
Det får du

Ny viden og konkrete metoder

Workshoppen giver deltagerne ny viden om stress og udbrændthed, faktorer og konsekvenser, samt indblik i hvad compassion er og hvilken betydning det har for vores trivsel og robusthed. Workshoppen giver forståelse for, hvad vi sammen og hver især kan gøre på arbejdspladsen. Workshoppen giver teoretisk indføring i mekanismerne samt afprøvning af konkrete evidensbaserede metoder og øvelser, som alle kan bruge med det samme. 

Workshoppens temaer

  • Intro til robusthed og compassion
  • Mindfulness og compassion er hinandens forudsætninger – sådan kommer du i gang
  • Meditation og kontemplativ praksis
  • Fokus og opmærksomhed
  • Self-compassion

Workshoppen er praksisnær og tager udgangspunkt i deltagernes egne erfaringer.

Hvad har du lært?

Udbytte af workshoppen

Efter workshoppen har deltagerne større indblik i og forståelse for:

  • Stress og udbrændthed - faktorer og konsekvenser
  • Compassion som en færdighed der styrker trivsel og robusthed
  • Konkrete redskaber til at håndtere følelsesmæssig belastning i hverdagen og på arbejdet
  • Metoder der øger din opmærksom overfor egne og andres følelser og sindsstemning, bidrager til større forståelse og rummelighed overfor andre, samt gør dig mere fokuseret og nærværende i nære relationer, og overfor kolleger og borgere/kunder du servicerer.

Hvad siger vores kunder om os...

"Fantastisk berigende kursus, hvor den viden, der formidles, er evidensbaseret, fremlagt forståeligt, og med øvelser så teorien omsættes i praksis. Der skabes en tryg stemning, hvilket Ida også særligt formår, ved at fremstå personlig, nærværende og med varme og venlighed. Man mærker hvor vigtige budskaberne er og hvor engageret Ida er i sit fagområde"

Kristine Nordkvist

Chefkonsulent, Banedanmark
"Et fantastisk kursus – 3 lærerige, håndgribelige og inspirerende dage. Underviserne er livssjæle, der brænder for emnet mental robusthed og deres entusiasme formåede de at videregive til mig i en sådan grad, at viden og metoder nu er en fast del af min hverdag. Det var dejligt at være på et kursus, hvor der blev lagt vægt på styrker og ikke som på et hav af kurser, jeg har deltaget i, på mine svage sider”

Ingelise Bisgaard

HR konsulent, Region Sjælland
”Det var interessant og givende at deltage i Center for Mental Robustheds træningsprogram. Kursets indholdet har et solidt fagligt niveau, og blev formidlet på en inspirerende og involverende måde, som har givet værdifuld inspiration og refleksion på både det personlige og professionelle plan”

Rikke Gade Bisgaard

HR Business Partner, UCSJ
Få besked direkte

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hold dig orinteret om centrets arbejde og få inspiration
Center for Mental Robusthed
Center for Mental Robusthed ApS
Øresundsvej 156, 1. th
2300 København S.
Telefon: +4526280909
 
CVR.nr. 34 61 82 83
Bankoplysninger
Spar Nord
Reg.nr. 9077
Kontonr. 4583980828
Swiftcode: SPNODK22
IBAN: DK0490774583980828
MobilePay: 48900
Det næste skridt

Har du spørgsmål eller ønsker du at tilmelde dig?