Center for Mental Robusthed tilbyder målrettede foredrag om stressforebyggelse, sundhedsfremmende indsatser og styrkelse af trivsel på arbejdspladsen.
Mental robusthed er en psykologisk færdighed der gør os i stand til at håndtere udfordringer, stress og svære hændelser, og alligevel agere hensigtsmæssigt. Robusthed hjælper os til at navigere i en travl hverdag præget af konstante forandringer, at holde fokus, træffe gode beslutninger, samarbejde, trives og præstere på optimal vis.
Robusthed er en iboende psykologisk kapacitet vi har i forskellige grader, og som kan styrkes ved konkrete metoder. At gøre en aktiv indsats for at øge og fastholde sin robusthed udgør en central kompetence i vores komplekse arbejdsliv, hvis vi vil holde fast i trivsel. undgå stress og blive bedre til at håndtere karriere- og arbejdsmæssige udfordringer.
Vores foredrag giver inspiration til, hvordan I kan arbejde med trivsel og stressforebyggelse med afsæt i forskningsbaseret viden om robusthed.
Alle foredrag er af 1,5 times varighed
I både offentlige og private virksomheder er arbejdsliv karakteriseret af et stigende fokus på præstation, fleksibilitet og omstillingsparathed, i en travl hverdag og præget af mange og hastige forandringer. Det trækker veksler på vores overskud, slider på arbejdsglæden og evnen til samarbejde, og øger risiko for stressreaktioner.
Mental robusthed er en psykologisk færdighed der gør os i stand til at håndtere udfordringer og stress, og agere hensigtsmæssigt under pres. Vores robusthed hjælper os til at holde fokus, træffe gode beslutninger, samarbejde, trives og præstere på optimal vis. Vi ved fra forskning, at mental robusthed (resiliens) er en iboende psykologisk kapacitet vi har i forskellige grader, og som kan styrkes ved konkrete metoder (mentaltræning).
I foredraget får I en introduktion til faktorer der udfordrer trivsel, en indføring i mekanismerne bag den psykologiske færdighed mental robusthed, robusthedsfaktorer, samt introduktionen til enkelte men virkningsfulde, konkrete forskningsbaserede metoder/redskaber, som efterfølgende kan anvendes i hverdagen.
Mistrivsel og stress opstår som følge af mange og ofte sammenflettede faktorer og belastninger, over tid. Omsorgstræthed opstår som følge af langvarigt arbejde i et stressende arbejdsmiljø, eller mange følelsesmæssige belastende arbejdssituationer. Forskning viser, at høje følelsesmæssige krav i arbejdet øger risiko for langtidssygefravær, psykiske lidelser og depression. Forskning viser også, at træning i compassion kan forebygge stress og udbrændthed, samt styrke trivsel og samarbejde.Compassion er en iboende kapacitet til at kunne rumme ubehagelige følelser, svære situationer og vanskelige interaktioner med andre mennesker. Compassion gør os i stand til at agere konstruktivt og med forståelse, fremfor med frustration og irritabilitet. Compassion er også en bevist måde at agere på, som du kan vælge mere aktivt, hvis du har trænet det.
I foredraget får I en introduktion til begrebet compassion, hvorfor compassion gør os mere robuste overfor stress og følelsesmæssige belastninger, samt hvordan compassion kan trænes.
Mange mennesker klager over, at de ikke kan “slukke” for deres strøm af tanker. Selv i fritiden oplever mange, at deres tanker kredser omkring deres arbejdsliv. Det har stor betydning for vores oplevelse af balance mellem privat- og arbejdsliv. Vi har et legitimt og afgørende fysiologisk behov for pauser. De mentale pauser hjælper os til at opbygge energi, ressourcer og overblik. Men hvordan finder vi ind til det ”indre rum”, hvor der er fuldstændigt roligt, og hvor vi kan lade op?
I foredraget får I viden om robusthedsfaktoren selvregulering, en række eksempler på hvordan vi kan skabe mikro-åndehuller i vores komplekse arbejdsliv, samt hvad man kan opnå ved det. I vil blive introduceret til enkle teknikker, der virker med det samme, og prøve at blive guidet igennem en Bodyscan og en kort åndedrætsmeditation.
Et stigende fokus på produktivitet og effektivitet, og en ofte travl hverdag kan udfordre trivsel og arbejdsglæde. I takt med et stigende antal organisationsforandringer, bliver stressreaktioner også mere og mere almindelige i såvel offentlige som i private virksomheder. Mental robusthed er en afgørende faktor for at vi kan navigere i en hverdag præget af konstante forandringer og nye tiltag.
I foredraget får I en introduktion til reaktioner på forandringer, påvirkning af trivsel og præstation, samt hvilke færdigheder der kan hjælpe medarbejdere og ledere til at stå stærkere i forandringsprocesser. Få indblik i begrebet mental robusthed og hvordan mental robusthedstræning understøtter robuste forandringsprocesser.
Psykologisk tryghed på arbejdspladsen er en forudsætning for trivsel og robuste medarbejdere. En psykologisk tryg arbejdsplads er et sted, hvor medarbejderne tør sige deres mening og fejle uden frygt for hån, ydmygelse eller negative konsekvenser. At skabe psykologisk tryghed er en kontinuerlig proces, og et fælles ansvar, som kræver viden, vilje og engagement fra såvel ledelsen som medarbejderne.
I foredraget får I en introduktion til psykologiske tryghed på arbejdspladsen, viden om forudsætninger for robuste organisationer, og hvad vi hver i sær og i fællesskab kan gøre for at sikre trivsel og skabe rum for vidensdeling, læring og udvikling på arbejdspladsen. Få indblik i begrebet mental robusthed og hvordan mental robusthedstræning understøtter robuste fællesskaber med psykologisk tryghed.
Vi har vores personlighed med på arbejde, og vi er forskellige. Det kan skabe konflikter, men også synergi i opgaveløsning og på arbejdspladsen. Vores positive personlighedstræk, også kendt som psykologiske styrker, sætter os i stand til at trives og fungere på optimal vis. Forskning viser, at vi trives mere, udvikler os hurtigere og er mere robuste, når vi har indsigt i vores unikke psykologiske styrker.
Med en styrkefokuseret tilgang får medarbejderne et stærkt fælles sprog, der styrker samarbejdet og mindsker konflikter. Den styrkebaserede tilgang er også et meget effektivt redskab til brug i MUS samtaler efterfølgende, da indsigt i egne styrker øger engagement, oplevet meningsfuldhed, samt styrker motivation og evne til samarbejde.
I foredraget får I en introduktion til styrkebegrebet, sammenhængen mellem styrker, trivsel og robusthed, samt inspiration til at arbejde videre med en styrkebaserede tilgang til bedre samarbejde og mere robuste teams.
Det stiller store krav til den enkelte leder, at håndtere komplekse betingelser og forventninger, og samtidig trives, holde sig skarp, motiveret og undgå stress. Som leder skal du levere resultater og sikre at opgaverne løses indenfor de givne rammer og vilkår. Du skal bidrage til at medarbejderne trives og præstere på optimal vis, i en ofte travl hverdag med mange og hastige forandringer. Det kræver mental robusthed. Heldigvis er mental robusthed en psykologisk færdighed, der kan trænes.
I foredraget får I en introduktion til viden om hvordan robusthed og ledelse hænger sammen, og inspiration til hvordan lederen kan stå stærkt, værne om egen energi og ressourcer, samt understøtte medarbejdernes trivsel og robusthed.
Vores mentaltrænings app ”MRT® – mental robusthedstræning” understøtter forsat træning og fokus på mental robusthed, så viden og metoder implementeres og fastholdes i hverdagen.
MRT® appen indeholder bl.a. viden om mental robusthed, et omfangsrigt øvelsesbibliotek med evidensbaserede mentaltræningsøvelser herunder guidede meditationer, mulighed for løbende valideret trivselsmåling, og en dynamisk træningsplan, der nudger dig til at holde de aftaler du har indgået med dig selv. MRT® app findes i en fri version og en version med licens til alt indhold.