6. oktober 2020

Af Ida Rahbek-Hertz, chefkonsulent hos Center for Mental Robusthed

Vidste du, at ved bare 5 minutter meditation 2 gange dagligt, kan du øge din opmærksomhed og evnen til at holde fokus? Forskning viser, at er det er muligt at påvise ændringer i hjernen allerede efter 3 uger. Her har du en 5 minutters guidet meditation, der kan give dig et lille break i en travl hverdag, og så kan du jo selv se om det virker 🙂

Opmærksomhed er en forudsætning for compassion

At tilegne sig grundlæggende meditative teknikker til at bringe ro på sindet og at fokusere vores opmærksomhed, er en forudsætning for træning af compassion – og i øvrigt bare et virkeligt godt redskab at mestre i en kompleks hverdag fyldt af distraktioner.

De sidste 2 hold har netop afsluttet det 8 ugers forskningsbaserede compassion-træningsprogram CCT, og hvor har det været en berigende og meningsfuld rejse sammen. I 8 uger har 42 medarbejder og ledere arbejdet struktureret med at tilegne sig nye værktøjer og metoder til at styrke deres mentale sundhed. Nu gælder det “bare” om at holde fast i de gode intentioner og de nye vaner.

Neuroplasticitet og robusthed

At ændre sin hjerne og styrke bestemte former for tænkning og følelsesmæssige tilstande er muligt, men det kræver kontinuerlig, struktureret træning. Grundreglen er, at dét du træner, er dét du styrker. Det vil sige, at hvis du spiller sudoku, så bliver du bedre til sudoku. Træner du opmærksomhed og fokus gennem meditation, bliver du mere opmærksom og fokuseret. Træner du din evne til at få øje på der hvor andre mennesker ligner dig og hvad I deler som mennesker, så bliver du bedre til at få øje på netop dette, og herved øger du din rummelighed overfor andre. Træner du din evne til at møde lidelse med åbenhed, imødekommenhed og omsorg, frem for frustration, vrede eller afmagt, så styrker du din compassion og din mentale robusthed.

Mental robusthed er en psykologisk færdighed, der hjælper os til at håndtere stress, udfordringer eller svære hændelser. At være robust betyder IKKE at du har teflon i forhold til at opleve stress, kriser eller smerte, men det er en livskompetence som vi alle har fordi lidelse er en del af alle menneskers liv. Robusthed er noget vi udvikler i takt med, at vi lærer at mestre livets udfordringer, og robusthed kan udvikles gennem hele livet. Compassion-træning er én meget potent måde at understøtte din robusthed.

Effekt af programmet

Vi er godt i gang med at behandle den store mængde data fra programmet, og vi glæder os meget til at kunne offentliggøre effektmålinger og evalueringen af projektet.

Deltagerne på de første hold som gennemførte programmet rapporterede følgende umiddelbare effekter af programmet:

  • Lært at meditere
  • Mere opmærksomhed
  • Blevet mere fokuseret og nærværende
  • Større forståelse og mere rummelighed over for andre
  • Mere ro og optimisme

Målgruppen for projektet var personer, der møder høje krav og forventninger fra borgere, stor følelsesmæssig belastning i arbejdet, mange forandringer samt øgede krav om fleksibilitet og effektivitet. Høje følelsesmæssige krav i arbejdet har alvorlige konsekvenser for helbredet og kan føre til søvnproblemer, stress, depression, angst og udbrændthed – med stor betydning ikke blot for den enkelte medarbejder, men også for kerneopgaven som skal løses i kontakten med borgerne. Projektet skulle afprøve CCT programmet som en metode til at styrke robusthed og forebygge stress, angst og udbrændthed. Du kan læse mere om projektet her

 

Start typing and press Enter to search