Compassion er en iboende kapacitet og en psykologisk færdighed. Compassion opstår helt naturligt i visse situationer, afhængig af relationen, men Compassion er også en bevist måde at agere på, som du kan vælge mere aktivt, hvis du har trænet det.
Compassion gør os mere robuste, når vi oplever stress, modgang eller svære ting, fordi vi bedre til at rumme vores følelser og agere mere kontrolleret og hensigtsmæssigt. Forskning viser, at træning i compassion styrker mental sundhed og trivsel, gør os mere rolige og imødekommende, hjælper os til at holde fokus og følelsesmæssig balance, samt mindsker oplevet følelsesmæssigt belastning. Det har betydning for vores måde at være sammen på, vores arbejdsglæde, og ikke mindst vores faglige kompetencer.
Der er god grund til at træne compassion. Mistrivsel og stress er er større og større problem i samfundet generelt og på de danske arbejdspladser. Øget fokus på præstation, hyppige organisatoriske forandringer, hastig teknologisk udvikling og følelsesmæssig belastning i arbejdet er medvirkende til, at stress-reaktioner bliver mere og mere almindelige i såvel offentlige som i private virksomheder.
Stress og omsorgstræthed opstår som følge af langvarigt arbejde i et stressende arbejdsmiljø, eller mange belastende arbejdssituationer. En afgørende faktor ofte er høje følelsesmæssige krav i arbejdet. Ifølge NFA betyder følelsesmæssige krav i arbejdet, at ansatte må vise empati og engagere sig følelsesmæssigt i de mennesker, som de kommer i kontakt med på arbejdet. Det kan være kontakten til fx klienter, kunder og patienter, der stiller høje krav til medarbejdernes indlevelsesevne, eller det kan være evnen til at rumme andres følelser og håndtere egne følelser. Forskning viser, at der er sammenhæng mellem høje følelsesmæssige krav på arbejdspladsen og øget risiko for langtidssygefravær, psykiske lidelser og depression.
Træning af compassion er relevant for alle, der ønsker mere fokus og nærhed i relationer til andre mennesker, mindre følelsesmæssig belastning af vanskelige relationer og situationer, og mindre stress i arbejdslivet. Compassiontræning er særligt relevant for ledere, og for fagpersoner der arbejder med andre mennesker, fx psykologer, læger, sundhedspersonale, pædagoger og lærere.
Compassion Cultivation Training (CCT™) er et otte-ugers forskningsbaseret mentaltræningsprogram designet til at styrke robusthed, oplevelse af forbundethed med andre, samt modvirke stress og udbrændthed.
CCT™ er et meditationskursus der kombinerer mindfulness teknikker, opmærksomhedsfokuserende teknikker såvel som mere avancerde analytiske meditationer, samt praksisnære metoder til kultivering af compassion i hverdagen. Undervisningen inddrager teori og metode fra psykologi, filosofi og hjerneforskning.
Programmet er udviklet af The Center for Compassion And Altruism Research And Education, ved Stanford University. Programmet der udbydes af Center for Mental Robusthed er tilpasset danske forhold, målrettet det danske arbejdsliv, og der undervises på dansk.
Kursets underviser er Ida Rahbek-Hertz, som er Cand.mag. i psykologi og Senior Compassion Teacher fra Stanford University. Ida har selv mediteret regelmæssigt i mere end 15 år, og undervist i meditation i 10 år. Hun har fået meditationsundervisning af bl.a. Thupten Jinpa, Geshe Sherab, Stephan Pende Wormland, Eve Bengta Lorentzen. Hun har gennemført adskillige kurser og retreats gennem årene i Danmark og Østrig, samt fem retreats i Kopan Monastery, Nepal.
”Meditation er for mig en daglig kilde til glæde og lige så uundværlig som at børste tænder. Det er et nødvendigt åndehul, hvor jeg finder ro og som gør mig mere nærværende og bedste version af Ida”.