Center for Mental Robusthed er et videnscenter der formidler nyeste viden om mental sundhed og forskningsbaserede mentaltræningsprogrammer, der skaber positive forandringer i praksis.
Vi er Danmarks førende specialister i at styrke robusthed i arbejdslivet, gennem mental sundhedsfremmende interventioner. Vores programmer tilbyder ny viden og konkrete evidensbaserede metoder, der styrker trivsel og forebygger stress i arbejdslivet.
Vores mission er kontinuerligt at formidle nyeste viden om den psykologiske færdighed mental robusthed - der gør os i stand til klare stress, udfordringer og stå stærkt under pres.
Det gør vi, fordi vi er optaget af dét, der får mennesker, fællesskaber og organisationer til at trives, mestre livets op- og nedture, leve meningsfulde liv og samtidig præstere uden at brænde ud.
Vi arbejder forskningsbaseret med afsæt i neurovidenskab, kognitiv psykologi og positiv psykologi, fordi vi ved, at det er både energigivende og effektfuldt.
Vores unikke fokus og tilgang sikrer at den nye viden og ressourcer bliver forankret, og at deltagerne i oplever fornyet optimisme og engagement i egen trivsel og udvikling.
Mental robusthed er en psykologisk færdighed der gør os i stand til at håndtere udfordringer og stress, og agere hensigtsmæssigt under pres. Det er en afgørende livskompetence der hjælper os til at navigere og trives i en kompleks verden og en hverdag præget af konstante forandringer.
Robusthed er en iboende psykologisk kapacitet vi har i forskellige grader, og som kan styrkes ved konkrete metoder. At gøre en aktiv indsats for at øge og fastholde sin robusthed udgør en central kompetence i vores komplekse arbejdsliv, hvis vi vil undgå stress, fremme vores egen mentale sundhed og blive bedre til at håndtere karriere- og arbejdsmæssige udfordringer.
Vores robusthed hjælper os i arbejdslivet til at håndtere stress, holde fokus, træffe gode beslutninger, samarbejde, trives og præstere på optimal vis. Derfor giver det god mening at lære metoder til at fastholde og styrke vores robusthed.
Center for Mental Robusthed var de første i Danmark, der omsatte forskningsbaserede metoder til et systematisk mentaltræningsprogram, der målbart forebygger mistrivsel og stress, samt styrker robusthed.
I 2011 udviklede stifteren af centeret, Cand.psych. Ph.d., Eva Hertz, et 40 timers robusthedstræningsprogram, der samlede al den viden og metoder som eksisterede fra 60 års psykologisk forskning på området.
MRT® mentaltræningsprogrammet blev testet i Forsvaret på 130 kampsoldater, der blev udsendt på mission til Afghanistan. Baggrunden var, at ca.10% af de danske udsendte kom hjem med betydelige psykiske udfordringer, efter at have været i krig, alt fra mistrivsel og problemer med at indgå i relationer og få en hverdag til at fungerer, til stress, angst og PTSD. Pilotprojektet var et forskningsprojekt med omfangsrige målinger før og efter udsendelse, samt et halvt år efter hjemkomst. Målingerne viste at træningen havde virket. Soldaterne der havde modtaget træningen, kom hjem i betydelig bedre form end deres kolleger fra hold 14, som ikke havde fået træningen, og effekten varede ved også et halvt år efter hjemkomst fra mission.
Læs mere om mental robusthedstræning i Forsvaret
MRT® programmet er efterfølgende omsat til civile arbejdspladser, og er i dag et 20 timers program. Programmet tilpasses altid de konkrete virksomheder og vi har også målrettet programmet til en lang række brancher, afhængigt at de særlige vilkår som eksisterer her. Eksempler på tilpassede programmer:
Mere end 8.000 ledere og medarbejdere har gennemført MRT® programmet, og det er har bl.a. kørt med 4 åbne hold om året, i hhv. Region Sjælland og Djøf siden 2014.
Ida Rahbek-Hertz er cand.mag. i psykologi og kommunikation fra Roskilde Universitet, og Senior Compassion Teacher fra Stanford University. Ida er Director i Center for Mental Robusthed, og har siden 2013 været med til at drive og udvikle videnscentret.
Ida er specialist i udvikling af mentalt robuste ledere og medarbejdere, med særligt fokus på følelsesmæssige belastninger i arbejdslivet, samspil mellem mennesker og teknologi, samt grænseløshed i arbejdslivet.
Hun udvikler psykoedukative programmer målrettet specifikke målgrupper, og har gennem årene undervist mere end 8.500 ledere og medarbejdere i mentaltræning og mental sundhed på danske arbejdspladser. Ida underviser også i compassiontræning og meditation, og har selv mediteret regelmæssigt i mere end 15 år.
Eva Hertz er psykolog, Ph.d. og stifter af Center for Mental Robusthed. Hun har mere end 30 års erfaring som klinisk psykolog, underviser, oplægsholder og forfatter til artikler og bøger om robusthed og sundhedspsykologi. I en årrække var hun ekstern lektor på Masteruddannelsen i Positiv Psykologi ved Aarhus Universitet. Eva har udviklet det oprindelige evidensbaserede MRT® Mental robusthedstræningsprogram. Eva har mediteret i knap 40 år og er også uddannet compassion teacher fra Compassion Institute. I dag er Eva alene en del af centrets Advisory Board.
Eva er forfatter til bestseller bogen ”ROBUST – Lær at mestre modgang” , som er den første bog på dansk om robusthed hos voksne, som samler teoretisk viden og konkrete øvelser fra 60 års psykologisk forskning. Bogen giver et nuanceret indblik i den psykologiske færdighed mental robusthed, og hvad vi selv kan gøre for at passe bedre på vores mentale sundhed. Den præsenterer også et kritisk perspektiv på samfundsdebatten om begrebet robusthed, der ofte misforstås eller misbruges.
Herluf Sørensen er organisationsrådgiver, master i organisationspsykologi og BA i Film- og Medievidenskab, samt uddannet mental robusthedstræner fra Center for Mental Robusthed. Herluf har 2o års erfaring som afdelingsleder, projektleder og tv producer. Herluf er bosat og arbejder primært på Færøerne med leder- og medarbejderudvikling bl.a. gennem robusthedstræning, understøttelse af det psykiske arbejdsmiljø samt individuel- og gruppecoaching.
Gitte Bøgedal er uddannet fysioterapeut, Master i Læreprocesser, systemisk coach, og uddannet mental robusthedstræner fra Center for Mental Robusthed. Gitte har mere en 25 års erfaring med projektledelse og arbejdsmiljøarbejde. Til daglig er Gitte HR- Arbejdsmiljøkonsulent i Region Sjælland, hvor hun arbejder med arbejdsmiljø strategi, udvikling af nye fremmende og proaktive tilgange til arbejdsmiljøarbejdet, planlægning af uddannelsestilbud.
Klavs Nybjerg er erhvervspsykolog, autoriseret psykolog (cand.psych.aut), civiløkonom og uddannet mental robusthedstræner fra Center for Mental Robusthed. Klavs har 20 års bred erfaring fra amter, regioner, Forsvaret og private virksomheder, hvor han har arbejdet med psykisk arbejdsmiljø, styrkelse af social kapital, individuel coaching af ledere på forskellige niveauer og stressbehandling. Til dagligt driver Klavs selvstændig virksomhed.
Vi udvikler og faciliterer mental sundhedsfremmende interventioner, der ruster ledere og medarbejdere til at klare hverdagens udfordringer og holde fast i trivsel.
Center for Mental Robusthed var de første i Danmark, der omsatte forskningsbaserede metoder til et systematisk mentaltræningsprogram, der målbart forebygger mistrivsel og stress, samt styrker robusthed.
Vores mentaltrænings app ”MRT® – mental robusthedstræning” understøtter forsat træning og fokus på mental robusthed, så viden og metoder implementeres og fastholdes i hverdagen.
MRT® appen indeholder bl.a. viden om mental robusthed, et omfangsrigt øvelsesbibliotek med evidensbaserede mentaltræningsøvelser herunder guidede meditationer, mulighed for løbende valideret trivselsmåling, og en dynamisk træningsplan, der nudger dig til at holde de aftaler du har indgået med dig selv. MRT® app findes i en fri version og en version med licens til alt indhold.